Pasaulis per akmens amžiaus akinius

Archeologiniai pasvarstymai

Apie mane

Esu jauna, žavinga, 172 cm ūgio, pilkų lietuviškų akių… A r c h e o l o g ė. Išties, prisistatymas man kiekviename vakarėlyje, kiekvienoje naujoje žmonių kompanijoje kelia sunkumų. Kartais man pačiai, o dažniausiai – kitiems. Mažiausiai, ko eilinis žmogus tikisi, uždavęs klausimą “ką veikiate gyvenime..?”, yra atsakymas “Esu archeologė”. Lyg to dar būtų maža, visad patikslinu, kad esu  A k m e n s  a m ž i a u s  archeologė. Žinau, kad kitiems tai arba nesako nieko daugiau, arba tik dar labiau supainioja reikalą, bet man pačiai kažkaip visad yra viduje ramiau, kai savipasitikslinu.

Kiek daug reikia apie mane žinoti? Ko gero, kuo mažiau, tuo geriau. Mano kontekstas niekuo neįspūdingas (žiūrint iš mano vartų pusės), o kai kam gali pasirodyti gal net egzotiškas. Mokiausi Vilniaus universitete, Lietuvoje, archeologiją. Mokslinė karjera, mokslinė veikla, moksliniai darbai…Tai įdomu tik mano kolegoms. Bet aš čia ne dėl kolegų.

Draugams esu kiekvieną vasarą “užsikasusi” pradingėlė, kuri kelia ragelį tik tada, kai lyja arba sninga. O svetimiems galiu būti visokia, kokia reikia, ir visai nebūtinai purvina ar nesiorientuojanti XXI amžiuje. Iš tiesų, geriausiai mane galbūt apibūdins rašinėliai, kurie yra skelbiami mano blog’e.

O statistiškai faktiškai esu archeologijos mokslo daktarė, specializuojuosi akmens amžiaus tyrimuose, esu dalyvavusi ekspedicijose Lietuvoje, Švedijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje, moksline prasme bandau ieškoti ir aiškintis Lietuvos pirmųjų gyventojų pėdsakus. Vykdžiau ir ne vieną projektą, orientuotą į visuomenės edukavimą. O šią erdvę kuriu todėl, kad akmens amžiaus išmanymas (bent dalinis) suteikia mano žvilgsniui į pasaulį tam tikro prieskonio. Ir tuo gal bus visai įdomu pasidalinti.

Kartais šis blogas gali tapti “science communication” terpe, kartais – asmeninės nuomonės apie archeologo darbą išraiškos vieta, tačiau svarbiausia [turiu pabrėžti], kad šiame blog’e neketinu nieko užgauti ar sunervinti. Visa, ką rašau, yra svarbu ir naudinga tiek, kiek patys skaitytojai tame atras svarbos ir naudingumo.

Leave a comment